Hur börja ?? Logga Ut | Ämnen | Sök
Listskötare | Registrera | Redigera Användarprofilen

Vallon- och smedsläkts-forum » Vallonsläkter » Hur börja ?? « Föregående Nästa »

Författare Meddelande
 

Annica
Postat den Torsdagen den 06 Januari, 2005 - 22:30:   

Det jag vet är att min släkt på min fars sida är ursprungligt vallon. Det franska släktet.

De saker som jag vet är
- Blomstermåla, Småland
- Statare
- Smed
- Efternamn: Nilsson eller Bom och det är där det tar stopp.

Förutom detta så är varken jag eller min far direkt "svenska" båda av oss har dessa typiska stålblå ögonen till brunsvart hår. Vet inte om det är "skröna" eller fakta men har fått lära mig att det är något att vara stolt över.

Behöver hjälp att veta vart man börjar??
 

Birgitta Kroun
Postat den Lördagen den 02 September, 2006 - 2:42:   

Jag har tagit fram en bunt med stenciler som min morfar Richard Herou en gång har skrivit om sin barndom och uppväxt och även en del om övriga vallonsläkter i sverige. Tyvärr börjar stencilerna att bli lite dåliga att läsa men det mesta går fortfarande bra att se.

Min morfars farfar var Olof Herou född år 1835 och död 1915, bosatt på Gräsåsen, Gåsborn. Min morfars far hette Karl Johan Herou född 1863 död 1942.

Min morfar Richard Herou är född 1890 på Gräsåsen, Gåsborn. Min mor föddes 1916 och har i år firat sin 90-årsdag.

Olof Herou (min morfars farfar) var bosatt i Gräsåsen, Gåsborn, där han arrenderade ett torp. Hans sysselsättning var huvudsakligen skogsavverkning samt kolning av milor. Med sina 2 hästar utförde han transporter av träkol till Elfsjöhyttan och Vintersjsön f v b till Hällefors Bruk och Sikfors.

Karl Johan Herou (min morfars far) byggde en mindre stuga i närheten av en bäck. Platsen hette Kuntåsen. Vid bäckens utflöde byggde han en liten smedja. Förutom arbetet i smedjan var han instrumentmakare och bl a tillverkade han 26 st gitarrer. Sedermera flyttade han till Lesjöfors och byggde där en mindre fastighet på Axeludden omkring år 1902 som han sedan sålde år 1910. Han byggde sedan ett par mindre fastigheter i Filipstad, Pilgrimsbacken och var under denna tid anställd vid vagnfabriken nära Östra station. (Här byggde en en motor till ett tröskverk som med "dunder och brak" fungerade).

Från 8-årsåldern växte min morfar tillsammans med 3 av sina syskon upp hos sina morföräldrar Lars Kvist och hans hustru, (deras barn är John, Gustaf och Maria som är min morfars mor), Gräsåsen, då deras försäldrar hade tagit ut skilsmässa. Ja, det finns mycket att skriva om...... John som var sångare utvandrade till Amerika och blev även där medlem i en sångförening samt öppnade i Chicago en musikhandel. Gustaf flyttade till Borlänge och blev åkeriägare. Maria (min morfars mor) gifte sig med vallonättlingen Karl Johan Herou (morfars far enl ovan).

Någon som känner till denna släkt och kan berätta mer för mig eller någon som vill veta mer om det som min morfar skrivit om dem?.

Skriv Ditt Meddelande Här
Posta:
Användarnamn: Meddelande Information:
Detta är en privat meddelande area. Endast registrerade användare och listskötare kan posta meddelanden här.
Lösenord:
Alternativ: Aktivera HTML kod i meddelanden
Automatisk aktivering av URL-strängar i meddelanden
Åtgärd: