Felskrivningar Logga Ut | Ämnen | Sök
Listskötare | Registrera | Redigera Användarprofilen

Vallon- och smedsläkts-forum » Fria ämnen » Felskrivningar « Föregående Nästa »

Författare Meddelande
 

Pia.S
Postat den Söndagen den 11 Juni, 2006 - 19:10:   

Hej
Mitt namn är pia och jag håller på lite med släktforskning då främst via genline på nätet, men nu har jag råkat ut för "trubbel"

Jag har en erik olsson född 1755 gift 1781 med lisa ersdotter född 1762. Jag hittar dom i födelseböcker och vigda. Jag hittar dom även på ställe i hf där dom båda står.

Men nu till mitt problem. Jag försöker hitta erik baklänges för att se hans föräldrar och syskon, och jag har hittat två stycken i födelseboken för 1755, vilket ena är min (tror jag) men problemet är att första gången "min" erik står som gift i hf så står det fel födelseår på frun. Allt annat stämmer förutom hennes födelseår.

Jag tror att det är så att prästen har tagit fel lisa när han skrivit ihop dom första gången. För i den hf som erik och lisa står var för sig innan giftermålet finns det ytterligare en lisa ersdotter som är född 1754 och det är den lisa som är ihopskriven med min erik.

Hur säker kan jag vara på att det verkligen är "min" erik. Brukade präster göra såna felskrivningar "ofta" vid flytt mellan hf-böckerna. För den bok där dom alla tre står är mellan 1775-1785 den andra där dom står ihop första gången är 1786-1795. Dom står på samma by/ort i båda böckerna. Men senare när dom flyttat hem till lisas fars gård då står rätt lisa med.

Tillägga att fel lisa står precis ovanför min erik medans min lisa står några rader längre ned i den hf där dom alla tre står.

Kan jag utgå från att det bara är en felskrivning av prästen eller hur går jag vidare för att säkerställa att det verkligen är "min" erik
Pia
 

Sten Magnusson
Oregistrerad gäst
Postat den Lördagen den 30 Maj, 2009 - 11:32:   

Jag råkade se din fråga här. Du kan väl se om det finns någon diskussion om dessa personer på Rötters Anbytarforum. Titta då i första hand på den socken som de var födda/bosatta i. Glöm ej källhänvisning eftersom det då är lättare att kolla uppgifterna i efterhand.
Mvh/Sten Magnusson
 

Sten Magnusson
Oregistrerad gäst
Postat den Lördagen den 30 Maj, 2009 - 11:49:   

Tillägg till föregående meddelande: Årtalen i husförhörslängderna kan ofta slå fel i förhållande till födelse-/dopboken +/- 5 - 10 år.
 

avrille
Oregistrerad gäst
Postat den Torsdagen den 20 Augusti, 2009 - 21:03:   

www shephat com

Skriv Ditt Meddelande Här
Posta:
Användarnamn: Meddelande Information:
Detta är en privat meddelande area. Endast registrerade användare och listskötare kan posta meddelanden här.
Lösenord:
Alternativ: Aktivera HTML kod i meddelanden
Automatisk aktivering av URL-strängar i meddelanden
Åtgärd: