Valloners utseende och karaktär Logga Ut | Ämnen | Sök
Listskötare | Registrera | Redigera Användarprofilen

Vallon- och smedsläkts-forum » Fria ämnen » Valloners utseende och karaktär « Föregående Nästa »

  Tråd Senaste Postare Poster Sidor Senaste Post
ValonerThomas Ek 14-3-09  22:51 
Tupp,BronellJonas Palm12-1-06  20:00 
  Starta Nytt Ämne        

Författare Meddelande
 

Anna
Postat den Lördagen den 10 April, 1999 - 20:34:   

Angående huruvida platt bakskalle skulle vara något typiskt vallondrag... Har inte hört det tidigare, men om mina morföräldrars påstående om att vi är av vallonsläkt är korrekt så är det inte omöjligt. Både min mor, min bror och jag själv har det. Ganska jobbigt faktiskt, speciellt vid inköp av studentmössa od... Det blir barnstorlekar på allt. Andra typiska drag jag hört om är bruna ögon och stora näsor... Någon stor näsa har jag då inte, men man kan ju inte få allt.
 

Michael.Grevstad
Postat den Söndagen den 04 Juli, 1999 - 8:03:   

Angående påståendet att vi valloner ser ut på ett speciellt sätt, så kan jag lägga till ett ytterliggare. Nämligen vi har inga örsnibbar.

Det stämmer till ca 70 % på de jag har träffat.

Mvh Michael.
 

Thomas.Håkansson
Postat den Onsdagen den 26 Januari, 2000 - 0:32:   

Jag hörde på radion för flera år sedan att valloner kan ha en "knöl", eller "bula" på kraniet, precis ovanför nacken. I mitt fall stämmer det (Birath), och även hos en bekant (annan vallonsläkt).
Huruvida detta är vetenskapligt belagt har jag ingen aning om.
 

Stefan Simander (Simson)
Postat den Torsdagen den 27 Januari, 2000 - 22:41:   

Fortsätt gärna diskussionen här, men kolla också
motsvarande diskussion i Anbytarforum!
 

Jesper Hallén
Postat den Söndagen den 25 Februari, 2001 - 23:54:   

Det där med knölen ovanför nacken stämmer nog, för jag har också en sådan.
 

användarnamn
Postat den Onsdagen den 18 April, 2001 - 6:23:   

Ja, knölen har jag hört talas om också.
Finns det andra folkslag som har den eller gäller det endast valloner?

Vad det gäller detta och övriga beskrivningar på typiskt "utseende" passar det bra in på mig och min far.

Annars har jag inte så mycket annat att gå på.

Med vänlig hälsning:

/Andreas Friberg, musiker, borås
 

Catherine
Postat den Torsdagen den 19 April, 2001 - 9:26:   

Hej. Kanske någon vill tala om för mig hur jag kommer till "Anbytarforum"? Tack Catherine Saliba
 

Hans J
Postat den Torsdagen den 19 April, 2001 - 9:31:   

Misstänker att min käresta har valonskt påbrå...
Örsnibbar m.m. stämmer bra.
Hennes ena tumme är även klubb-formad (hon hävdar att vår Herre hade överskott på stor-tår den dan han satte ihop henne...)
Kan detta vara ett valonskt särdrag??

MVH / Hans Juhlin
 

Stig Geber (Sgr)
Postat den Torsdagen den 19 April, 2001 - 20:13:   

Catherine!

Anbytarforum finns på http://genealogi.aland.net/discus/

Hälsningar Stig Geber
 

Emmanuël DUBRULLE
Postat den Tisdagen den 24 April, 2001 - 9:21:   

Tillåt mig att rätta er.Jag bor i Belgien, och min släkt är 99 % Vallonsk.Dock har jag svenska förfäder också och det förklarar att jag kan svenska. I familjen är vi alla stor, över 190 cm, jag är den enda som är under 180cm (176).
Vissa karaktär ni nämnades kunde man säga om samerna också !Akta er att inte tala rasistiskt !Det går så fort !
Dessutom vikingarna har kommit ofta till belgien i medeltiden och dem lämnade några souvenir :)).

Mvh
 

Kruman
Postat den Lördagen den 12 Maj, 2001 - 0:51:   

Platt skalle, knölar här och där... Vad är det här? Alla borde idag ha kunskapen om att alla kulturer och "raser" har gemensamt förflutet och att en speciell likriktning därför är omöjlig. Dessutom tillkommer den individuella olikheten. (Alla individer är unika).
Vad är ni ute efter, en gemensam identitet?. Jag bara undrar.

"En vilsen vallon, lapp, smålänning... whatever!"
 

Stig Geber (Sgr)
Postat den Söndagen den 13 Maj, 2001 - 0:19:   

Det har på senare tid dykt upp många inlägg om typiska särdrag för valloner både i Diskussionsforum och i Anbytarforum. Det kan säkert inom vissa släkter finnas vissa typiska särdrag som kan gå i arv i många generationer men att generalisera detta till att gälla alla valloner kan inte vara riktigt. Tänk om man i USA skulle börja diskutera speciella särdrag för de invandrade svenskarna. Vilka skulle de i så fall vara?
Det finns inom bland medlemmarna i Sällskapet Vallonättlingar över 100 olika släkter representerade. Vi diskuterar nästan aldrig några sådana frågor utan försöker spåra våra förfäders ursprung och deras verskamhet i Sverige och ha trevlig samvaro i största allmänhet.

Hälsningar Stig Geber
 

Iréne Matkovic
Postat den Söndagen den 12 Augusti, 2001 - 13:47:   

Mycket intressant att hitta valloner på nätet!!! Min man, Carl Qvarfordt, är ättling i rakt ned-stigande led till...Carl Qvarfordt, som invand-rade till Sverige på 1600-talet. Min mormor kom från en vallonsk/fransk/tysk familj, bosatt i Alsace. Den vallonska delen kom till Alsace efter en av de belgiska "utrensningarna". Familjen var dessutom judisk/katolsk. Själv är jag katolik, då judisk tillh.het aldrig ärvs via mödernet. Vår kosthållning är delvis ännu koscher, för att pas-sa alla. Min mormor var en vis kvinna, som hela sitt liv bekämpade förtryck och förföljlse. Hon lärde oss yngre generationer att:"DET VIKTIGA ÄR INTE VAR VI KOMMER IFRÅN, UTAN VART VI ÄR PÅ VÄG." Att känna sina rötter är viktigt för att förstå vem man är, det som varit, samt för att skapa en bra framtid - oavsett vilken ögonfärg el-ler vilka knölar man har här eller där./Mvh I. Matkovic.
 

Amanda Månsson
Postat den Måndagen den 03 December, 2001 - 14:47:   

Jag har alltid fått höra att min släkt, på mammas sida, har vallonblod.

Det tisslas och tasslas en del och jag är verkligen inte insatt.

Det jag hört är:
1. Att ett mer eller mindre tydligt extra armveck på underarmen är vanligt förekommande bland valloner.
jag har jämt skämts över detta men jag såg faktiskt på en dokumentär att detta är ganska vanligt förkommande som sagt.
Är det nån som känner igen det eller har jag fel?

2. jag får alltid höra om släkten "Qvick" som jag tydligen hörstammar ifrån.... har det någon med vallonsläkten att göra? Känns det igen?

tacksam för svar!
 

Humlan67
Postat den Onsdagen den 24 April, 2002 - 16:49:   

Ett extra armveck är sk babyfett, inget typiskt för någon speciell släkt eller annat märkligt. Det har med puberteten mm att göra.
Jag må eller må icke vara av vallonsk släkt (det är min fars kusin som forskar i detta) men jag är i alla fall 190, har stora örsnibbar och en mer eller mindre definierad knöl i bakhuvudet, så vaddå det betyder ju ingenting? Ganska många inlägg om fysiska särdrag gör mig bara väldigt äcklad!!!

Anders Örtegren
 

Maria.W
Postat den Torsdagen den 31 Oktober, 2002 - 13:12:   

Jag själv är av Vallonsk härkommst,men inte har jag några knölar,där emot platt bakhuvud,men det kan ju lika väl komma från min fars sida(ej vallon ättling)örsnibbar har jag rejält tilltagna så också släkten på min mormors sida,som är Vallon ättlingar.Däremot så har Mormor alltid sakt att vi har temprament,och är relativt storvuxna.Mormors far var väldigt stor o kraftig,bruna ögon förekommer inte i släkten,mest blå,jag och en kussin till min mor är undantag,vi har gröna ögon.Kanske ett arv från länge sedan?Största delen av släkten är mörkhåriga,jag anntar att" blodet" tunnas ut efter sex- sju generationer! Vänliga hälsningar Maria Westerberg
 

ylva Eliasson
Postat den Söndagen den 03 November, 2002 - 22:47:   

Jag undrar om någon kan bekräfta eller dementera detta.Läste i tidningen Vi för många år sedan att ett typiskt vallondrag skulle vara en stortå som är längre än övriga tår. En ganska kul uppgift då detta stämmer på min svärmor och även på 9 av hennes 10 barn samt våra tre barn och ett barnbarn. Tyvärr visste hon inte så mycket om sin bakgrund - var väl inte heller så intresserad - eftersom hon var fosterbarn. ( min dotter försökte sig på släktforskning när hon gick i högstadiet) Svärmor visste bara att hennes riktiga mor var en "mörk skönhet", och mörk var hon själv.
Det där med stortån fick jag ev bekräftat när jag vid ett tillfälle talade jag med en person som berättade att hon var av vallonsläkt och visste var hennes släkt hade bott. Jag undrade om hon hade en lång stortå vilket hon förvånat bekräftade att hon liksom hennes far och syskon hade.
Tillfälligheter eller inte. Och jag ser det mer som en kuriositet. Något "rastänkande" handlar det definitivt inte om, det tar jag bestämt avstånd ifrån!

Jag har väl inte stort hopp om att komma vidare med släktforskningen för min svärmor bar fosterfamiljens släktnamn och något mer vet vi tråkigt nog inte.
 

ljust hår o. blå ögon
Postat den Onsdagen den 12 Februari, 2003 - 18:09:   

Kan vi inte enas om att sluta upp med det dumma resonemanget om "vallonskt" utsende eller inte? Upplysta människor av idag borde ha bättre förstånd. Mina tankar går direkt till 1930-talets rasbeskrivningar, mätning av skallar mm.mm. och allt vad det har fört med sig.
/Gunilla Boussard Hallgren
 

Lars
Postat den Tisdagen den 18 Februari, 2003 - 20:29:   

Stig Geber, är det verkligen forumets policy att acceptera en massa anonyma inlägg. Det här riskerar bli rena klotterplanket med en orgie av fördomar som borde begravts med 1930-talet.
 

Elizabeth Ask de Lambert
Postat den Lördagen den 22 Februari, 2003 - 15:09:   

Jag tror det är så här enkelt: man känner sig nyfiken på sina förfäder och vill försöka föreställa sig hur de levde, arbetade, tänkte etc. En liten del bland alla andra är utseendet. Jag tycker inte det är så upprörande att människor funderar på vad vi har gemensamt med föregående generationer. Det är väl ganska mänskligt. Om man förbjuder det, blir det däremot laddat. Rasismen innebär ju att man påstår att vissa människor/släkter är HÖGRE STÅENDE än andra. Det här utslaget av nyfikenhet kring ev. gemensamma drag verkar definitivt inte ha någon sådan anstrykning. Bli inte så lätt förskräckta, vänner! Varje gång ett litet barn föds gör de flesta av oss något liknande; begrundar utseendet, ser likheter, olikheter eller upplever gamla minnen etc. Det tolkas som ömhet eller önsketänkande, men knappast rasism.
 

Tord Påhlman (Tord)
Postat den Söndagen den 23 Februari, 2003 - 3:55:   

Det som diskuteras ovan kanske inte är rasism, men tämligen meningslöst eftersom myten om "vallonskt utseende" har avlivats av mer än en seriös forskare. Beträffande anonyma inlägg förundras jag över att detta verkar vara tillåtet i SVÄ:s forum. I Anbytarforum är det inte tillåtet och påtalas då det förekommer av redaktör eller anbytarvärd.
 

SVÄ web/postmaster (Admin)
Postat den Söndagen den 23 Februari, 2003 - 11:55:   

Vill härmed påminna om att den som skriver inlägg SKALL ange för- och efternamn samt helst även mail-adress. Vi har i viss utsträckning redan tidigare tagit bort inlägg utan komplett namn, men kommer att tillämpa detta mera strikt.
Vill även påminna om de regler som gäller i övrigt och som finns under "Hjälp i gång" i sidomenyn.

Redaktören
 

sandra
Postat den Onsdagen den 26 Februari, 2003 - 13:22:   

Jag förstår inte? Vi kan väl inte neka till att vi ser annurlunda ut allesammansns.Det är nekande och okunnande som föder rasism.Jag är av vallonsläkte från alla håll och kanter,vilket en stor del av det svenska folket också gör från något håll(dominoeffekten).Här handlar inte utsendeet om förnekelse eller förakt utan om stolthet,nyfikenhet och bekräftelse av sin härkommst. MVH Sandra
 

SVÄ web/postmaster (Admin)
Postat den Onsdagen den 26 Februari, 2003 - 21:13:   

Bästa Sandra! Ange för- och efternamn på inlägget. Se reglerna för forumet!
 

erica
Postat den Måndagen den 17 Mars, 2003 - 22:10:   

är valonerna släkt med samerna?(se ovan emmanüel)
för ja ha hört att ja ha både samesläkt o valonblod....=)
 

Lars Hasselblad
Postat den Fredagen den 21 Mars, 2003 - 21:34:   

Stig Geber, jag föreslår att du fr o m nu ö h t inte tar in anonyma inlägg. Går det inte att stoppa innan publicering så är det ju illa. Visst är de flesta inläggen harmlösa men ändå. Erica, alla människor är nog faktiskt släkt med varann på något sätt. Samer är definitivt inte mer släkt med valloner än med vilken "svensson" som helst!
 

Stig Geber (Sgr)
Postat den Lördagen den 22 Mars, 2003 - 0:06:   

Lars!

I både Diskussionsforum och Anbytarforum går inläggen in direkt varför det inte går att stoppa anonyma inlägg. Postmastern kan däremot ta bort sådana som är störande. Det är bara att hoppas på att de anonyma inläggen har tillkommit av okunnighet. Det verkar vara vanligt bland unga personer att inte ange sina namn eller maiiladresser. Hoppas att du och de flesta andra som anger sina namn kan tjäna som förebild.

Hälsningar Stig Geber
 

SVÄ web/postmaster (Admin)
Postat den Lördagen den 22 Mars, 2003 - 18:53:   

Som tidigare påtalats, så ska inläggen innehålla författarens för- och efternamn samt helst även mail-adress. Det finns dock inte någon teknisk möjlighet för programmet att avgöra om det är ett riktigt namn eller inte när inlägget görs. Däremot kan man inte göra inlägg utan att fylla i något alls. Vid behov kan man som redaktör ta bort inlägg eller komplettera med namnet om det framkommit i efterhand. Båda sakerna förekommer då och då.

Vi vill påminna alla att även i övriga avseenden följa de regler som finns under "Hjälp igång" i sidomeny för att få ett väl fungerande forum.

Anders Herou
post/webmaster SVÄ
 

sara
Postat den Fredagen den 28 Mars, 2003 - 18:43:   

här låter det ungefär som i tyskland i mitten av 1900 talet....herregud vilken landplätt man kommer ifrån och vilka man bott ihop med under några århundraden spelar väl ingen roll...jag kan säga såhär; jag har öron, näsa och mun, är det någon som känner igen sig så kanske vi är besläktade?? (ni som fötts utan är också välkomna, vi är säkert också släkt nån gång långt tillbaka=)

/Emilia Blume
 

Elizabeth Ask de Lambert
Postat den Söndagen den 04 Maj, 2003 - 15:11:   

Jag kan inte låta Emilia Blumes replik stå oemotsagd...

Jag citerar: "här låter det ungefär som i tyskland i mitten av 1900 talet....herregud vilken landplätt man kommer ifrån och vilka man bott ihop med under några århundraden spelar väl ingen roll..."

Anser du verkligen att intresset för ens geografiska och sociala bakgrund har någonting med en nazistisk ideologi att göra?! Det är precis vad du säger. Det är också vad flera andra antytt i den här diskussionen. Den attityden till nyfikna och ibland kanske lite naiva inlägg tycker jag är obehaglig. Är det inte meningen att vi ska få utväxla frågor och synpunkter här? Själv har jag lärt mig något genom att läsa alla repliker på sidan - det hade jag inte gjort om det varit tabu att ta upp ämnet. Den som inte är intresserad behöver ju inte gå in på just den här diskussionen med rubriken "Valloners utseende och karaktär". En rubrik anger vad som diskuteras - inte att det FINNS ett typiskt utseende eller en typisk karaktär bland valloner. Framför allt finns det inte någon som påstått att något utseende skulle vara bättre än ett annat!

Vad det gäller att det inte spelar någon roll var eller med vilka man bott, så säger all mänsklig erfarenhet emot det. Forskning inom sociologi, antropologi, lingvistik, samhälls- och kulturvetenskap, teologi etc. talar om vilken påverkan den geografiska och mänskliga omgivningen har för individers och gruppers identitet. Jag tror absolut att vi har en inre kärna också, en personlighet, men den formas mer eller mindre av vår omgivning. Nu kanske meningen var att det inte spelar någon roll för vårt UTSEENDE, och det håller jag självklart med om så länge vi är nakna. Men kläder & smyckning, hållning & gester, röst & mimik m.m. är till största delen inte medfödda uttryck. I olika grad får vi dem från vår omgivning. Under generationernas gång sker förstås också en blandning mellan familjer, grupper och kulturer då man bildar familj med andra än den egna kretsen. Det kan också föra in nya 'utseenden'.

Därför tycker jag det är trist att några kamrater i det här forumet försökt lägga locket på andras genuina intresse för sin bakgrund. Förringa inte betydelsen av det förgångna. Det är inte något som rangordnar oss - tvärtom finner vi likheter och olikheter som ökar respekten för allt levande i sin fantastiska mångfald!

Till sist vill jag gärna citera Stig Gebers inlägg från 2001 som ger info och erfarenhet i stället för klander:
"Det har på senare tid dykt upp många inlägg om typiska särdrag för valloner både i Diskussionsforum och i Anbytarforum (finns på http://genealogi.aland.net/discus/). Det kan säkert inom vissa släkter finnas vissa typiska särdrag som kan gå i arv i många generationer men att generalisera detta till att gälla alla valloner kan inte vara riktigt. Tänk om man i USA skulle börja diskutera speciella särdrag för de invandrade svenskarna. Vilka skulle de i så fall vara?
Det finns inom bland medlemmarna i Sällskapet Vallonättlingar över 100 olika släkter representerade. Vi diskuterar nästan aldrig några sådana frågor utan försöker spåra våra förfäders ursprung och deras verskamhet i Sverige och ha trevlig samvaro i största allmänhet."

Det var mycket, men det var också allt ;-)

Hälsningar, Elizabeth Ask de Lambert
 

Mia Ankarwall
Postat den Måndagen den 02 Juni, 2003 - 11:16:   

Tackar Elizabeth Ask de Lambert för hennes mogna inlägg! Det är sant att likheter och olikheter ökar respekten för allt levande.

Att människor vill tala om olika arv, kulturella och biologiska, varken kan eller ska man stoppa. Inte på något sätt handlar det om rasism. Det är ju sitt eget arv man pratar om. Inte vill man väl utrota sig själv! Genom historien har det hänt alldeles för många gånger att minoriteter och oliktänkande har tystats ner på grund av särdrag eller åsikter.

När jag läser samtliga inlägg inser jag att en del personer här på sidan är rädda på ett sätt som närmast kan betecknas som "rasismfobi". Vilket, jag förstår, har börjat som en positiv ansats. Ni menar väl, men att personer inte skall få prata om sin bakgrund är horribelt. Det blir till rasism om man inte få vara stolt över vem man är. Det är först när man lägger ner olika värderingar i utseendet på huvud eller öron som det blir fel.

Enligt vad forskare säger kommer folkvandringen att öka. Det betyder att det kommer att bli ännu viktigare att känna sina rötter. Alla vill ha en samhörighet. Näst efter att bli utrotad, som folk, måste vara att bli ihjältigen. Nej, låt oss se mångfalden, prata om den och glädjas. Man må ha krokig eller rak näsa - so what! Att prata om vad form näsan har har man helt sin fulla rätt till. MEN...Vi får inte bedöma eller stänga ute någon annan på grund av utseendet. Det är en enorm skillnad mellan iaktagelse och värdering och är man inte skarpsynt kan det vara svårt att se var gränsen går. Men gör ett försök, snälla ni.

Log igenkännande åt dragen. Mitt småländska huvud måste ha XX-smal i MC-hjälm. Nog tror jag att mina kära anfäder, de valonska silversmederna, har med saken att göra. Likaså mina mörkgröna ögon. Är mycket stolt över det konstnärliga och skapande draget vi i släkten alltid tillräknat "valonskheten". Det är ALDRIG en skam vem man är. Vad som kan vara skamligt är vad man gör. Någon här på sidan pratade om att det handlar om vart man är på väg. Sååå sant!

Hälsningar Mia Ankarwall
 

Roger Johnsson
Postat den Lördagen den 12 Juli, 2003 - 21:59:   

Jag har läst inläggen men jag kan inte släppa tanken på mina rötter och våra nedärvda likheter
med våra förfäder. Även hårfärg kan väl grunda sig i varifrån man kommer?
Min farfars far var rödhårig och min farfars mor svarthårig vilket resulterade till sju svarthåriga och två rödhåriga barnbarn till dom på min gren, mycket intressant i mitt tycke.
Är detta ett karaktäristiskt drag från vallon? eller finns det andra alternativ??
Vi kanske har haft invandring från annat håll???
Jag har utgått från att våra svenska förfäder i stort set var blonda.
Detta kanske är okunniga frågor, men jag är mycket nyfiken.
 

Arnold Mellgren
Postat den Söndagen den 13 Juli, 2003 - 7:21:   

Jag har också tagit del av den livliga diskussionen ovan. Har dock själv haft vissa funderingar kring mitt vallonska arv. Min mf mm fm och min mf fm ff m var båda vallonkvinnor på 1700-talet som gifte sig med "svenska" män. Kan s k vallonska drag dyka upp efter flera generationer? Själv har jag alltid sett "sydländsk" ut och likaså en jämnårig avlägsen släkting till mig.
 

christina holmér-gunnerfält
Postat den Måndagen den 14 Juli, 2003 - 9:25:   

Hej Roger,
Detta är genetikens lagar.
Är själv ljushårig men med en hy som snabbt blir brun min fars hårfärg var blåsvart och han blev också mycket brunbränd. Mina kusiner och nu min yngsta son är som min far svarthåriga. Allt kan poppa upp från många generationer tillbaka. Det är min uppfattning.
 

Jonas Palm
Postat den Onsdagen den 05 Maj, 2004 - 15:12:   

Hej Erica!
Du tar upp en intressant fråga som Emmanuel Dubrulle berör. Och Christina Holme'r-Gunnerfält berör ang genetik. Ang eventuellt släktskap mellan samer och valloner baserat på DNA. Jag råkade "belysa" den frågan under fria ämnen "Åkerblom" av Monica Fogelqvist (tror jag hon hette).
Mvh
Jonas Palm
 

Isac Ekberg
Postat den Lördagen den 08 Maj, 2004 - 1:08:   

Herregud säger jag bara. Varför är det så många som blir upprörda över att folk diskuterar särdrag mellan folkslag? Verkar litet löjligt att tro att detta kommer utveckla sig till något rasgenetiskt naziskit på det här forumet. Är det inte en kul grej att folkslag skiljer sig åt? Själv tycker jag att detta är rätt spännande, och man kan fråga sig själv varför det har blivit så. Sen tycker jag inte att folk av vallonsk härkomst ska behöva vara så stingsliga, ni/vi, vet inte vilket än, har väl aldrig varit särskilt mobbade?
 

Jonas Palm
Postat den Måndagen den 17 Maj, 2004 - 9:36:   

Hej Isac!
Hoppas du inte tog illa upp av mitt inlägg. Det var inte illa ment. Vissa valloner var möjligen mobbade när de av bl a religiösa skäl tvingades fly sitt hemland. Vidare var det mog mentalt tufft när vallonsmedjorna började läggas ner och ersättas av modernare metoder. Läs t ex under rubriken "Vallonen Per Jansson????".
Mvh
Jonas Palm
 

Jonas Palm
Postat den Måndagen den 07 Februari, 2005 - 19:40:   

Hej!
I senaste numret av tidskriften "Illustrerad Vetenskap" kan man läsom hur småbarn uttalar pappa i olika delar av världen. Varianterna är tämligen likartade vilket kan tyda på ett urspråk, alt att det är ord som är lätta att uttala. Tyvärr fanns inte Vallonien med på kartan (dock Sverige). I Wales kallas pappa "TAD". Wales har rester av ett romansiserat språk. Franskan är som bekant ett sådant språk oxå. Min dotter kallade mig TADDA ist för pappa, vilket gjorde mig förbryllad. Jag välkomnar andra exempel på uttalet av pappa o dyl hos unga vallonättlingar.
Mvh
Jonas Palm
 

Sylvia Dahlström
Postat den Onsdagen den 14 September, 2005 - 19:31:   

Hej Jonas!
Mina barn har sagt både tappa och pappa så varianterna är många min yngste som nu är 20 mån säger pappa men sade förut tappa även papa och tad har mina barn sagt men tad kan ju komma av att jag pratar engelska med dem ibland jämför engelskans dad Mvh Sylvia
 

Jonas Palm
Postat den Söndagen den 18 September, 2005 - 16:19:   

Hej Sylvia!
Tadda och tad verkar ha en gemensam rot. Min dotter är nu 10 år och några av de öknamn som Appelgren presenterar i "Vallonernas namn" verkar nu passa bättre på mig...
Mvh
Jonas Palm

 

sylvia dahlström
Postat den Söndagen den 18 September, 2005 - 17:11:   

Hej Jonas!
Kan detta med tad kanske ha ett keltiskt ursprung? Vi har ju kelter i stort antal i wales och på irland vid tiden för de stora folkvandringarna och kelter finns ju som vi tidigare kommit fram till i vallonernas arv. Jag har hört med kompisar som inte har vallonblod i sig och de har aldrig haft barn som sagt tad. I wales är ju walesiskan en kvarleva från kelttiden då den är nära besläktad med det keltiska språket och såvitt jag vet är tad den ursprungliga benämningen på pappa i det keltiska språket, det är i alla fall den enda form jag funnit. Vore kul att veta om det kan vara så.
Mvh Sylvia
 

Jonas Palm
Postat den Söndagen den 18 September, 2005 - 19:25:   

Hej Sylvia!

Jo, du har nog rätt ang det keltiska. Av nyfikenhet Googlade jag på:

tad dad celtic

Följande sajt visade sig då:

The Straight Dope Mailbag: What's the origin of the word "dad"?
It has been assumed that our word is taken from Welsh tad, mutated dad, ...
which has displaced the original Celtic word for ?father? = Ir. athair. ...
www.straightdope.com/mailbag/mdad.html - 5k - Cachad - Liknande sidor

Jag googlade vidare och fann följande sajt av mer allmänt vallon- och keltintresse:

http://realmagick.com/articles/05/1305.html

Mvh
Jonas Palm
 

sylvia dahlström
Postat den Måndagen den 19 September, 2005 - 13:51:   

Hej Jonas!
Ska testa sidorna du fann på google och se vad det är tack för tipset.
Mvh Sylvia
 

Sylvia Dahlström
Postat den Onsdagen den 21 September, 2005 - 13:17:   

Hej Jonas!
Jag kom att tänka på att mitt första barns första ord utöver mamma var jajja och det visade sig vara morfar hon menade vet du om det har någon keltisk eller vallonsk likhet? Eller är det någon annan som har ett uppslag eller liknande?
 

Jonas Palm
Postat den Torsdagen den 22 September, 2005 - 17:26:   

Hej Sylvia!
Jajja=morfar har jag inte stött på. Däremot verkade "nanna" gälla både mor och far, dvs motsvara "hjälp mig" el dyl. Det här med urspråk är ett intressant område. Jag säger som Sylvia: "Eller är det någon annan som har ett uppslag eller liknande?"
Mvh
Jonas Palm
 

blond
Postat den Torsdagen den 16 Mars, 2006 - 19:19:   

Hej jag har vallonskt blod från 3 sidor farfar,mormor och morfar, den 4 är av äkta nerke blod.. den ända jag vet något om är morfar han var 7 genrationen.. och det här med utseende? jag är liten blond blå ögon inga knölar öronsibbarna är där.. klar finns det etniskta särdrag.. för alla olika slag av vallonare frågan vilken gren man kommer i från keltiska fransk romiska...mm.. fast jag tycker det är kul att läsa om er och era frågor och funderigar.. kram ha det fint.. och lycka till med era frågor
 

Vallon-Titti
Postat den Söndagen den 16 April, 2006 - 20:13:   

Det är bra att så många tycker illa om "fysiska särdrag", jag vill bestämt hålla med.
Jag har i stort sett alla ovanstående mer eller mindre fantasifullt formulerade fysiska drag, och vet ni, jag stortrivs...
Vallon, det har jag alltid vetat att jag är, dock har vi inom min familj aldrig försökt "se" på kroppen att vi tillhör varandra.
Vi vet det ändå!
 

Sylvia Dahlström
Postat den Måndagen den 17 April, 2006 - 14:27:   

Hej Jonas!
Jag har letat igenom lite papper om språkhistoria och du har nog rätt i detta om ett urspråk. Svenska och keltiska tillhör samma sråkgrupp och har en gemensam urfader så att säga. Det verkar funnits ett antal urspråk som sedan utvecklats vartefter folk flyttat på sig och då har språken utvecklats åt olika håll från ett från början samma urspråk. Jämför hur djur som blir isolerade på öar utvecklas, likadant tycks språken ha utvecklats.
Mvh Sylvia
 

Jonas Palm
Postat den Måndagen den 17 April, 2006 - 16:15:   

Sylvia!
Bryan Sykes: "Evas sju döttrar", Bokförlaget Forum AB, 2001, innehåller en hel del spännande. Främst behandlas genetik, men man får en inblick i språkets utveckling oxå. Undras om inte kelter nämndes i boken.
Mvh
Jonas Palm
 

Sylvia Dahlström
Postat den Måndagen den 17 April, 2006 - 18:02:   

Hej Jonas!
Tack för boktipset!
Mvh Sylvia
 

Dan Johansson
Postat den Torsdagen den 04 Maj, 2006 - 10:35:   

Apropå det här vecket är det rätt konstigt.. Enligt släktforskning ska jag vara vallonättling på min fars sida. Jag sa det om strecket mest på skoj och då började vi jämföra, alla mina syskon, jag och min far har detta strecket ungefär 2 cm ovanför armvecket. Men min systers man, min mor och många jag känner (jag kan givetvis inte gå runt och kolla allas armar) saknar det. Min far har det riktigt tydligt, likaså mina syskon, på mig syntes det sådär.

Kan det vara nån annan etnicitet eller liknande som har ett sådant streck? Eller är det bara slumpen? Borde det inte vara ärftligt? Vad tror ni? Det verkar vara väldigt dominant och som vi har ärvt det efter vår far. Jag borde kolla grannen, han påstår sig också vara vallonättling och han är riktigt mörk. Jag är faktiskt lite moståndare till sådant då man aldrig säkert kan veta vad det beror på, men visst är det rätt kul.

Jag kan tillägga att mina bröder är askblonda (tycker ni inte också att just den gråblonda färgen är typisk för Skåne, eller har jag bara sett för mycket av Johan Glans på tv?) medan jag har brunt hår och alla i min familj har mer eller mindre blå ögon.
 

Ronnie Sahlberg
Postat den Onsdagen den 28 Juni, 2006 - 11:39:   

Hej,

Har varit semi-intresserad av valloner sedan lange men inte forskat i saken speciellt.
En slakting sade till mig for lange lange sedan att var slakt formodligen/kanske/eventuellt var valloner men vet ej.

Efternamnet Sahlberg (vet ej hur lange slakten haft det, i varje fall 200 ar eller sa) ar tydligen "tyskt" eller "tyskliknande" och jag blir ofta addresserad i tyska nar jag checkar in pa tyska flygplatser, sa namnet ar tydligen inte helt ovanligt i tyskland. Sedan ett antal ar bor jag i australien varfor slaktforskning ar ganska komplicerat.


Vissa sardrag som jag tidigare trott varit vallondrag (men som diskussionen ovan verkar kullkasta) ar:
1, jag, och alla mina slaktingar, har en mycket stor skelettdeformation/bula som sticker ur kraniet strax ovanfor nacken. Storlek ca enkrona i diameter och ca en cm hog. Stor nog att ligga pa rygg pa hart underlag ar obehagligt/gor ont.
2, kort, alla i min slakt ar 170cm eller kortare.
3, bla, djup bla ogon
4, markt brunt har
5, har mycket gott morkerseende. Ser konturer (i svartvitt) och kan rora mig i rum dar icke-slaktingar sager det ar helt becksvart.

Daremot, till skillnad fran beskrivningar ovan, som far mig att tvivla, har jag "smala" tummar. har orsnibbar. storta som ar kortare an de andra tarna etc.


uppvuxen i nedre norrland (angermanland/nyadal) dar slakten bott i minst 200 ar.


Kan detta vara vallondrag? eller same? eller vet nagon nagot annat alternativ som passar battre?

mvh ronnie s
 

Anders Pemer (Andpem)
Postat den Fredagen den 28 Juli, 2006 - 22:22:   

Själv har jag varit intresserad av släktforskning i ca 25 år... nästa år blir det 25 år jag pysslat med det mer aktivt... men först i år tog jag tag i - och löste - det problem jag fick med min min mors farfars farfar 1988, och kom vidare tillräckligt långt för att upptäcka att mamma och morfar agnatiskt var av släkten de Val.

Jag har alltså aldrig hört något om vallonanor tidigare, och inte upptäckt att jag hade sådana förrän nu... Men då har vi heller varken extra armveck, knöl i nacken eller saknar örsnibbar... :-)

Men det är ROLIGT och VÄLDIGT INTRESSANT att notera särpräglade drag hos olika grupper av människor, så länge man håller god distans till alla mer negativa sidor av sådant, som förekom i Uppsala och i Tyskland på 1920- och 1930-talet.

Och vi gör alltid oss alla en väldig otjänst när vi målar f-n på väggen alldeles för snabbt. Lika illa som när aningslösa skolrektorer bestämmer att inte hissa flaggan eller tillåta sång av natoinalsången på skolavslutningar för att man helt uppåt väggarna får för sig att det skulle kunna kränka dagens invandrare. Så dumma idéer kränker invandrarna mycket mer...

Men det var bara en parentes. Jag har ju halkat in i SVÄ som huvudman för släkten Frumerie, som jag inte forskar i för att jag härstammar från den, utan för att större delen av den härstammar från släkten Pemer, men nu ÄR jag plötsligt vallonättling! (Rättare sagt - nu VET jag att jag är vallonättling...) Jättekul!!

Självklart är nyfikenheten nu stor på vilka drag jag må dela med just mina vallonska anor...
 

Tove Ladberg, egentligen L´abbé
Postat den Torsdagen den 17 Augusti, 2006 - 20:55:   

Hej vallonkamrater!

Jag undrar om det är någon som vet om vi har en naturlig fallenhet för genetikforskning...?
 

cecilia Samuelsson
Postat den Söndagen den 15 Oktober, 2006 - 16:32:   

Skriver om vallonernas påverkan i det svenska språket. Kan du kanske hjälpa mig. Jag tänker närmast på tecknet å, hur det uttalas på det vallonska spåket.
Tack på förhand och hoppas på en trevlig kommunikation.
Cecilia
 

Stig Geber (Sgr)
Postat den Söndagen den 15 Oktober, 2006 - 20:25:   

Cecilia!

Det finns en beskrivning i Carl Gustaf Rollins Beskrifning öfver Österby Bruk, Uppsala 1841.

Deras uttal är brett och släpande. Å ljuder i deras munart som aå t. ex. gaå, staå i stället för gå, stå...

Hälsningar
Stig Geber
 

Cecilia Samuelsson
Postat den Måndagen den 16 Oktober, 2006 - 20:01:   

Stig!!
Tack för hjälpen. en stor sten föll från mitt hjärta och nu kan jag ge mig hän åt mitt svenskaarbete.

Det talas mycket om hur man ser ut som vallonättling men jag har hört att laktosintollerans grundar sig delvis i vissa fall från valloner. Men jag vet inte huruvida detta är sant eller ej. Vore kul att höra reaktionerna på vad ni anser om detta.
 

Stig Geber (Sgr)
Postat den Måndagen den 16 Oktober, 2006 - 22:59:   

Cecilia!

I en bok som heter Zonterapi och metamorfosbehandling, ISBN 91-534-1515-9, tar författaren Ing-Marie Sundling bl.a. upp detta med laktosintolerans och andra särdrag hos valloner.

Hälsningar
Stig Geber
 

Cecilia Samuelsson
Postat den Tisdagen den 17 Oktober, 2006 - 21:36:   

Tack Stig!
Du är fantastisk! Kanske kan du även säga mig om det finns ord på vallonska som lever kvar i sverige idag? Eller så kanske du kan hjälpa mig med ett litteraturtips.
Tack
 

Stig Geber (Sgr)
Postat den Onsdagen den 18 Oktober, 2006 - 0:45:   

Cecilia!

Det är nog bara några av de tekniska termerna som finns kvar:
Gös (geuse)- tackjärnsgöt)
Labby - vilorum för smederna
Goujar - kolpojke

Hälsningar
Stig Geber
 

Cecilia Samuelsson
Postat den Torsdagen den 19 Oktober, 2006 - 13:04:   

Tack Stig!
Jag tror dock fortfarande att vallonerna tog med sig å hit till sverige. Läser man vallontexter så förekommer å ganska ofta. I sverige fanns inte å då vallonerna invandrade. Vi hade bara ä och ö och dessa bokstäver hade vi inte använt så värst länge. Jag har svårt att tro att vallonerna tog med sig å från sverige då vissa återvände till sitt land.
Hälsningar Cecilia
 

miis
Oregistrerad gäst
Postat den Onsdagen den 24 Januari, 2007 - 13:28:   

Jag har en liten fråga.. Träffade på en läkare för några år sen som kommenterade min klubb-formade tumme som en "vallon-tumme".. Finns det några belägg för den kommentaren eller är det en sån där vanlig fördom? Min farmor har släktforskat lite men inte kommit så långt att det framkommit om vi har valloner i släkten. Det enda hon hört i vallon-väg var en kommentar om att hon såg ut att vara vallon. Kort, smal och mörk. Det var något mera, men hon kan inte minnas vad för detta fick hon höra i tonåren. Någon som vet något om denna klubb-formade tumme har något med vallonsläkte att göra?
 

Allan Andersson
Oregistrerad gäst
Postat den Fredagen den 30 Mars, 2007 - 8:48:   

Jag tycker synd om er alla som pratar på det här viset. Trots DNA kunskapen är det forfarande dårar som tror att det finns olicka raser som vita ,svarta gula osv. Vallonerna är presis som jag bara vanliga människor och presis som jag delar alla visa drag som känneteknar alla människor på vår jord. Jag rekomenderar att läsa Evas sju döttrar för en bättre förstånd om vår art. Jag vill säga det en gång till, sluta prata strunt. Det finns bara en ras,,,Den mänskliga rasen punkt slut,vare sig det vill man eller inte så är det.
 

Elizabeth Ask de Lambert
Oregistrerad gäst
Postat den Söndagen den 15 April, 2007 - 0:46:   

Allan Andersson, kan du ge exempel på ett enda uttalande i dessa 40-50 inlägg som påstår att vi människor är uppdelade i olika raser eller som säger emot rönen i DNA-forskningen? Det finns sju huvudämnen i forumet, varar "Fria ämnen" är ett. Under detta ämne finns 106 diskussionstrådar för tillfället varav denna enda rör utseende/karaktär. Jag har svårt att förstå vad som är så upprörande. Det som upprör mig mest är faktiskt att vanlig nyfikenhet, släktskapsintresse, och kanske lite okunskap och naivitet mer eller mindre direkt klassas som rasism. Inte behöver nån känna sig tvingad att följa denna tråd om man ändå inte anser att utseende är det minsta intressant.
 

Eva Rönn
Oregistrerad gäst
Postat den Måndagen den 16 April, 2007 - 10:16:   

Man får väl ändå utgå ifrån att valloner inte var alla stöpta i samma form, lika lite som t ex alla skåningar var det, eller samer, eller basker eller vad. I en familj kanske det var en tågen som hängde med några generationer, i en annan en örongen och så vidare.
Och go' mad å möe mad å mad i rättan tid. Men det var nog bara på slätten, de goda åren.
 

robin
Oregistrerad gäst
Postat den Tisdagen den 17 April, 2007 - 0:19:   

Jag är kvartsbelgisk och har då alltså nära släkt som jag träffar då och då. Ville bara säga att de (mina släktingar) har blåa ögon och ljusbrunt hår och ser inte speciellt annorlunda ut i jämförelse med skandinaver.
 

robin
Oregistrerad gäst
Postat den Tisdagen den 17 April, 2007 - 0:35:   

Cecilia: Angående Å:et så kommer det från danmark där man behövde en bokstav för det långa a:et (aa). många gamla danska namn som fortfarande finns, även i sverige, har aa, t.ex. gaard och så. vallonskan lånade sedan på 1900-talet(!) å:et också från det danska språket för att få en bokstav för sitt uttal (a+o) svårt att beskriva som sjutton men hoppas du förstår. Å:et finns också kring adriatiska havet i norra Kroatien i istro-romanskan, på Guam i Stilla Havet, i frisiskan (ett litet språk i norra Holland) samt att den används extremt ofta också i samiskan har jag sett. Nästan i vartenda ord faktiskt.
 

sara olsson
Oregistrerad gäst
Postat den Söndagen den 22 April, 2007 - 20:15:   

hej, jag är från ett vallon släkte och ville bara kommentera mina så kallade ''särdrag'' för valloner. jag har mörkbruna ögon, brunt hår, knöl över kraniet, lite större näsa, veck över armvecken, kort, blir lätt brun och min stortå är kortare än tån bredvid. Jag har dock öronsnibbar..
 

Rosa
Oregistrerad gäst
Postat den Söndagen den 29 April, 2007 - 8:43:   

Jag tänkte fråga Efternamet Munter lr Munther skulle troligtvis vara Valloner? från Holland & har byggt upp örebro sjukhuset.... Kram på er alla
 

Stig Geber (Sgr)
Listskötare
Användarnamn: Sgr

Meddelande Number: 20
Registrerat: 6-1999
Postat den Söndagen den 29 April, 2007 - 23:29:   

Rosa!

Munther är inte något vallonnamn. Kanske det fanns i Holland, men vallonerna kom från nuvarande södra Belgien och norra Frankrike.

Hälsningar
Stig Geber
 

Rosa Eriksson
Oregistrerad gäst
Postat den Söndagen den 06 Maj, 2007 - 13:59:   

ok.. Tack för svaret!
Min Moder söker efter far sin vid namn Gunnar Munter (2halv Brö.. & 1hel Sys.. Kom till sverige från Holland? för att sedan jobba inom bygge... kallas det ej valloner? lr dom kankse kom för en annan sak,samt efternamnet Munter & Glad osv är väll gammla soldatnamn? Har ej mer uppgifter eftersom dom ej vill veta av sin mörka sida...Jag är förvirrad?
 

U
Oregistrerad gäst
Postat den Tisdagen den 08 Maj, 2007 - 10:03:   

Hej alla! Intressant diskussion här. Jag håller på och forskar om min egen vallonhistoria och en sak som jag har hört mycket om är att min pappa utsattes för rätt mycket mobbing när han var liten på grund av sitt mörka utseende. Han kallades "negerunge" och "lilla svartingen". På sjuttiotalet när vi t ex reste till Danmark blev vi ofta stoppade vid gränsen på vägen hem för att min pappa inte såg "svensk" ut. Jag undrar om det finns andra som har såna upplevelser? Tack på förhand, U.
 

Anders Johansson
Oregistrerad gäst
Postat den Onsdagen den 23 Maj, 2007 - 15:20:   

Kan inte de som pratar om ”hemsk rasism” bara vara tysta i den här diskussionen? Det är ingen här som skrivit att någon är mer värd än någon annan, och om det är hemskt att söka efter sitt ursprung så kan vi lika gärna utplåna oss själva, för varför ska vi glömma bort våra släktdrag och drag från vårt ursprung? Till Allan Andersson kan jag berätta att människan är en art, inte en ras. En ras är en större grupp individer som skiljer sig från andra genom egna utmärkande drag som ärvs från generation till generation. Om det inte skulle finnas raser skulle vi sett och varit likadana över hela planeten utan att kunna se några skillnader på varifrån vi kom. Är det så? Man ska kunna söka efter sitt ursprung utan att skämmas, och det är verkligen inte samma sak som rashat. Jag blir så less på politiskt korrekta extremister.
 

Eva Rönn
Oregistrerad gäst
Postat den Lördagen den 26 Maj, 2007 - 16:36:   

Hallå, det handlar inte om husdjur här utan om människor.

- Ordet ras är en biologisk term som används för att definera olika arter i undergrupper med hjälp av genetik.
Arten Homo Sapiens kan inte defineras i sådana undergrupper på grund av att den genetiska variationen inte är tillräckligt stor eftersom ingen population har varit genetsikt isolerad tillräckligt länge för att en skapa en separat evolutionär utvecklingslinje.

Det finns även en gammal(icke korrekt) indelning i människoraser som har tagit fasta på lätt synliga och därmed ytliga kännetecken som hudfärg, hårstruktur, kranieform o.s.v. Denna genetiska variation mellan de s.k. raserna utgör endast en minimal del av den totala genetiska variationen hos människan. Detta har den genetiska forskningen visat. DNA-variationer mellan individer i samma population kan uppgå till 1,5 procent, medan den statistiska skillnaden mellan människor i olika världsdelar genomsnittligt är högst 0,1 procent. Människans totala genetiska variation, över hela jordklotet, är mindre än variationen som finns mellan exempelvis impalaantiloper inom Kenya.[2] Som jämförelse kan nämnas att människan till 98 % har samma gener som schimpansen, vilket är mer än vad som brukar vara fallet mellan två underarter av samma art.

Källa: Wikipedia
 

Anders Johansson
Oregistrerad gäst
Postat den Måndagen den 01 Oktober, 2007 - 18:38:   

Evolutionen tar ingen hänsyn till om levande varelser är husdjur, vilda djur eller människor.

Naturen har ingen gräns för när ärftliga anlag skall kallas rasliga och värderar aldrig livsformerna. Dessa gränser, kriterier och värderingar sätts helt av människor och deras synsätt. Skiljer sig populationer märkbart åt så handlar det om rasliga skillnader. Det gäller inte bara utseendet, utan även skelett, immunsystem, hormonerna, hur man svarar på medicinering m.m.

Det är riktigt att DNA-variationen är större inom populationerna än mellan de olika rasgrupperna. Det tyder på god genetisk variation, och att inavel inte är någon risk. Om man vill se de rasliga skillnaderna så måste man titta på specifika anlag, och där har forskningen mycket kvar – och det tar tid eftersom det är ett ”kontroversiellt” område. På senare tid har man upptäckt att olika raser svarar olika på medicinering, vilket gör att man nu mer än förut ägnar sig att skräddarsy mediciner. Man vet att olika folkgrupper producerar olika halt av hormoner, och teorier utarbetas om hur det påverkar aggressiviteten och sexualiteten. Graviditetslängden skiljer sig mellan olika raser, liksom mognaden hos barnen. Olika delar av hjärnan skiljer sig också.

Ja, schimpansen delar ca 98% av arvsmassan med människan. Skillnaden mellan individer inom en människopopulation är 1,5%, dvs vi delar 98,5% med varandra. Det betyder inte att vissa människor är mer schimpanser än människor, utan om att de delar av arvsmassan som skiljer inte hör till ras- eller artnivån, utan om naturlig genetisk variation.

Forskningen är politiskt styrd, och de forskare som inte håller den av regimen uppsatta linjen kan räkna med avsked och förföljelse. Ett land som uppmuntrar politisk inkorrekt forskning kan räkna med sanktioner och uteslutning från olika internationella samarbetsprojekt. Det är lättare att slänga fram politiska floskler än att presentera obekväm fakta.

Vågar man se till fakta så försvinner många av grunderna till fördomar och rashat, och ökar istället respekten för våra medmänniskor och vår evolutionella historia. Rädsla för sanningen, även om den inte är politiskt korrekt, kan bara leda till skada i slutänden.
 

leif alveflo
Oregistrerad gäst
Postat den Söndagen den 12 Oktober, 2008 - 10:24:   

Även om man har vallonblod är man naturligvis inte mer benägen än någon annan svensk att säga "tad".Språket ärvs inte (generna påverkar inte) utan lärs från omgivningen (förvärvas). Det är ren slump om ett vallonättlingsbarn skulle råka börja säga "tad"- det kan lika sannolikt vilket annat barn som helst börja säga. Det talas väl ingen franska bland vallonättlingar idag efter 400 års försvenskning som skulle kunna påverka barnens språk.
 

Izabella
Oregistrerad gäst
Postat den Lördagen den 30 Maj, 2009 - 1:10:   

Hej!
Jag tror jag härstammar från ett vallonsläkte och undrar nu om efternamnet "Wassmer" kan vara därifrån?

Izabella
 

Stig Geber (sgr)
Listskötare
Användarnamn: sgr

Meddelande Number: 95
Registrerat: 6-1999
Postat den Söndagen den 31 Maj, 2009 - 0:48:   

Izabella!

Wassmer är definitivt inte något vallonnamn. Det verkar ha antagits i mitten av 1800-talet av några personer i Skåne.
/Stig Geber
 

Madeleine
Oregistrerad gäst
Postat den Söndagen den 19 Juli, 2009 - 1:05:   

Någon som hört om efternamnet Plym?

Har mycket släkt därifrån, och folk har tiotals gånger pekat ut mig som vallon, fast vi är främlingar för varandra.
 

Stig Geber (sgr)
Listskötare
Användarnamn: sgr

Meddelande Number: 103
Registrerat: 6-1999
Postat den Söndagen den 19 Juli, 2009 - 21:26:   

Madeleine!

Plym är inget vallonnamn. Det förekom ofta som soldatnamn i södra Sverige och det skulle kunna finnas valloner bakåt i släkten. Du skulle kunna ha vallonanor bland andra släktingar. Det fanns valloner bl.a. i gränstrakterna mellan Östergötlands och Kalmar län.
 

Alexander Christerson Westerberg
Oregistrerad gäst
Postat den Söndagen den 04 Oktober, 2009 - 4:53:   

Hej!
Jag har tre vallon släkten, minst. Min farfar, farmor och morfar är valloner och härstammar från varsitt släkte så vitt vi vet. Vi försöker lista ut vilka släkten de är. Något som jag har märkt med mig själv, alla mina släktingar och alla andra valloner jag har träffat är att vi har den knöl i nacken som nämnts innan. Sen har hittils alla valloner jag träffat haft en brun ring runt pupillen som vi fått höra är känt som "vallon ringen" och denna "ring" fick jag även bekräftat av vår lärobok i samhällskunskap i grundskolan några år sedan. Där det stod ett helt kapitel om valloner vars ögon var kända för att vara väldigt vackra med sin gyllenbruna ring.
Bara tänkte jag skulle försöka ge lite klarhet till diskussionerna!

Ha det!
 

niklas
Oregistrerad gäst
Postat den Torsdagen den 15 Oktober, 2009 - 19:59:   

hejsan! undrade om någon har hört talas om efternamnet Bodeng och skulle vilja veta vart det efternamnet kom ifrån om ni vet...

min farfar har sagt att det e det namnet min släkt hade när vi kom till Sverige, men har inte sett det efternamnet när jag sökt på internet efter vallonnamn, försvenskat heter efternamnet Bodin. har dessutom alla "vallondrag" man kan ha efter era erfarenheter kring vallondrag.

de Val e också ett namn som kommer upp i min släkt från min mors sida, skulle också vilja veta vart det kom ifrån... vore väldigt tacksam för svar om ni bär på några:-)
 

niklas
Oregistrerad gäst
Postat den Torsdagen den 15 Oktober, 2009 - 20:06:   

är lite osäker på hur Bodeng stavs, kan både stavas Boden elr Bodén men e mest övertygad att Bodeng e rätt stavat.
 

niklas
Oregistrerad gäst
Postat den Torsdagen den 15 Oktober, 2009 - 20:24:   

glömde att namnet kan också stavas Bodin:-)
 

Torsten.
Oregistrerad gäst
Postat den Måndagen den 11 Januari, 2010 - 4:03:   

pratde lite med min mormor som.. ja under åren har blivit värre psykiskt, hon berättade att vi hade namnet andersson redan på 1700-talet.. kan valloner har anpassat sej till svenska namno och efternamn så tidigt? undrar bara för att hela min mors sida har blåa ögon, brunt eller mörkbrunt hår, tror dock inte på den där knölen som ska finnas i nacken, har ju den men jag tror int direkt att det kan bevisa något om ens släkt. känner ganska många valloner och vi ser ganska lika ut.
 

swerco
Oregistrerad gäst
Postat den Torsdagen den 18 Februari, 2010 - 15:04:   

Allt sånt här är oseriöst-men släktdraget för Sveriges största släkt (enligt vissa historiker) är en lång stortå-alltså folk-ungarna-"Tjocka släkten" efter den italienske(austrogotiske) munken "Folke den tjocke".....
 

jeanette
Oregistrerad gäst
Postat den Måndagen den 22 Februari, 2010 - 7:39:   

Hej

Undrar om namnen (osäker stavning).
Rouillier/ Ducshär kan vara från vallonsläkte.

jeanette
 

Hampus
Oregistrerad gäst
Postat den Fredagen den 27 Augusti, 2010 - 17:38:   

Hej allihop!

Jag undrar hur det är med namnet Åkerbäck.
Är det möjligtvis från Vallonsläktet?

Hampus
 

vallongrabben
Oregistrerad gäst
Postat den Tisdagen den 16 November, 2010 - 15:59:   

Bonjour alla vallonintresserade! Nu får jag berätta vad jag vet: vallonerna har till stor del sitt ursprung under slutet av Julius Caesars erövring av Gallien (Frankrike), på 50-talet före Kristus. Främst den galliska stammen eburonerna (Eburones) gjorde hårt motstånd mot romarna. Caesar dödade soldaterna och lät kvinnorna - änkorna - leva. Soldater beordrades göra barn med dessa vallonska änkor, enligt en källa. Resultatet är en blandning av romanskt och germanskt. Romarna startade järnhanteringen i nuvarande södra Belgien. Yrkesskickligheten blev tradition, det är den än idag. Vallonsmeder skickades främst genom Louis de Geer under förra delen av 1600-talet till Sverige. Knappt 1000 personer stannade kvar här, i Österby, Finspång, m fl järnbruk. Julius Caesar berättar om vallonkrigen i tredje kapitlet av sin bok Det galliska kriget (De Bello Gallico). Finns på svenska. Vill du veta mer: Googla ! Det finns mycket på nätet om vallonerna. Dagens vallondialekt är en blandning av flamländska, latin och franska. T ex heter "den här sidan" (this page) cisse pådje på vallonska. Tips: Googla: la langue wallonne. Beundra den granna röda tuppen, Valloniens symbol !
Bästa hälsningar Yngve Holmqvist, Skåne
 

Ekblom
Oregistrerad gäst
Postat den Lördagen den 29 Januari, 2011 - 19:28:   

Någon som känner till namnet Brewitz ? Tänkte försöka att börja släktfoska och jag tror att detta är en vallonsläkt.
 

Stig Geber (sgr)
Listskötare
Användarnamn: sgr

Meddelande Number: 180
Registrerat: 6-1999
Postat den Lördagen den 29 Januari, 2011 - 22:59:   

Hej Ekblom!
Brewitz är ingen vallonsläkt utan troligen av tyskt ursprung. Smedskivan 6 innehållera ett stort antal personer med namnet.
 

Ekblom
Oregistrerad gäst
Postat den Söndagen den 30 Januari, 2011 - 10:12:   

Tack för svaret.Såg senare på ett annat forum flera inlägg om namnet.Där hade även ett av min mors kusinbarn kommenterat;således har vi båda fått oss berättat av våra respektive morfäder att vi är av vallonsläkt som,enligt min morfar Herman Brewitz,skulle kommit hit från Belgien.Vill inte misstro honom och undrar därför om du tror att det kan vara en stavningsändring;kanske ursprungligen från namnet Brevis som du ochså nämnde? Tacksam för svar,underlättar ju om jag forskar på rätt namn...
 

Felix
Oregistrerad gäst
Postat den Måndagen den 16 Maj, 2011 - 1:48:   

Hej! Har samma fråga som Hampus har, hur är det med efternamnet Åkerbäck? Är det från Vallonsläktet?

Felix
 

Birgitta Righetti
Oregistrerad gäst
Postat den Onsdagen den 14 September, 2011 - 14:32:   

Hej,
det slår mig när jag läser i de olika insändarnas meddelanden, att man framförallt tar upp fysiska drag, istället för, tycker jag, det intressanta med annorlunda temperament - ofta konstnärlighet och musikalitet, som utmärker de av oss vallonättlingar där just vallonblodsdroppen dominerat! I min släkt, (vallonättlingar), kan i syskonkullarna klart märkas ett omisskännligt samband mellan den mörkhårige, brunögde, livlige
i syskonskaran och dennes musikalitet eller konstnärsbegåvning. Vi var tre syskon och jag är den som fick den där extra vallonblodsgenen, och blev "annorlunda" - mörkhårig-brunögd-livlig-med ett liv i skapande och musik. Har varit gift och bosatt i Italien under många år och kännt mig väldigt hemma där, bland alla livliga mörka italienare... Där kom jag att läsa om vallonerna
och fick då mycket intressant information om det vallonska ursprunget. Informationen är denna: När Ceasar stred och segrade i de då keltiskt befolkade områdena i delar av nuvarande Belgien och Frankrike, tilldelade han som de romerska krigarkejsarna alltid gjorde, land att bruka, till kvarlämnade legioner - soldater. Det vallonska ursprunget skulle alltså vara en förening av romerskt och keltiskt - vilket alltså skulle förklara vad man tidigare här nämnt om keltiskt av insändare. Min familj tillhörde vallongillet i Värmland under 50-60talet och vi firade att bandybaronerna i Lesjöförs gått upp i högsta serien med gillefest i Karlstad och samling och uppträdande på bandyarenan i Lesjöfors. Jag hade för detta speciella tillfälle studerat in 4 vallonska folkballader på gammelfranska. Det spelades in på band, som jag har nu spelat över på CD-skiva. Om någon är intresserad kan jag bränna kopia. Det är bara att höra av sig! Birgitta Righetti

Skriv Ditt Meddelande Här
Posta:
Användarnamn: Meddelande Information:
Detta är en privat meddelande area. Endast registrerade användare och listskötare kan posta meddelanden här.
Lösenord:
Alternativ: Aktivera HTML kod i meddelanden
Automatisk aktivering av URL-strängar i meddelanden
Åtgärd: