Östergötlands Vallongille |
|
![]() |
Gunilla Ström från Tjällmo hembygds-förening berättade om det gamla
Skönnarbo – Christinefors bruk.
Här vid den rekonstruerade hammaren kan du smida din egen spik …! |
![]() |
Samling vid Christinefors där Gunilla Ström tar vid och guidar oss upp till hammaren och vattenhjulet, en promenad på ca 1500 m. För den som tycker det är långt kan vi ordna transport. Uppe vid vattenhjulet har du alltså möjlighet att under ledning av Conny Björn smida din egen spik. Blir vi många måste vi begränsa antalet ”smeder”, eftersom smidet tar lite tid. Vid anmälan måste du därför ange om du vill smida och då gäller som vanligt först till kvarn …Här vid vattenhjulet får vi också baugette med skinka samt lättöl eller mineralvatten.
Vi lämnar Skönnarbo och beger oss ca 7 km till Tjällmo där Gunilla Ström visar hantverksboden och muséet.I hantverksboden kan du inhandla produkter från lokala producenter.Vi kan också titta in i kyrkan som är öppen.
Östergötlands Vallongille hade den lördagen den 21 mars sitt årsmöte på Värdshuset i Finspång. Styrelsen består nu av ordförande Lennart Danielsson, Björn Eriksson, Elving Turesson,Gert Jonasson, Lisbet Källström, Ingemar Källström och adjungerad Göran Bergström. Efter förhandlingarna visade Birger Persson och Kent-Inge Fredriksson film och berättade om sin resa till de vallonska områdena i Belgien. Eftermiddagen avslutades med en jubileumsmåltid för att fira gillets 10-åriga tillvaro, varvid ordföranden Lennart Danielsson tackade initiativtagarna och grundarna av gillet, Yvonne Hägg och Birger Persson, med varsin blombukett.
![]() |
![]() |
|
|
Östergötlands Vallongille besökte lördagen 9 maj Ankarsrum. Hela 33 personer från gillet samlades vid hembygdsföreningens hus Activeum,
där vi välkomnades med förmiddagskaffe.
Därefter tog en representant från föreningen oss med på en vandring i den vackra bruksparken där vi bl.a.kunde beskåda
släkten de Marés magnifika grav. Byggnaden Activeum besöktes med sin stora samling av gamla bruksprodukter och därefter hembygdsmuséet med sina kulturföremål.
Dagen i Ankarsrum avslutades med att besöka den gamla kyrkan av svart slaggsten.
Birger Persson visade film och berättar om sin resa till vallonbygder i Belgien.
Birger Persson visade film och berättar om sin resa till vallonbygder i Belgien.
En representant från Östergötlands landsarkiv, vars lokaler finns i Vadstena slott, tog emot och berättade om landsarkivets verksamhet och visad runt i forskarsalen
och i de olika arkivlokalerna.
Vi fick en bit mat på restaurangen Valvet belägen på Storgatan mitt i Vadstena och avslutade dagen med en nostalgitripp till leksaksmuséet, där man kan hitta morfars och mormors leksaker.
|
![]() |
Sten Eklöf berättade om brukets långa och intressanta historia från ätten Rosenstråle år 1550, via släkterna Burenstam, Jansson och Trädgårdh till dagens Eklöf – 458 år!
Årsmötesförhandlingar i matsalen. Efter årsmötet medhavd matsäck på båtbryggan vid Rosenstråles ström och därefter en promenad i bruksmiljön. Några vallonsläkter som arbetat på bruket: Allard, Bonnevier och Qvarfort.Andra namn med anknytning: Gustav Vasa, Cajsa Warg och Curt Nicolin. För den som önskade fanns möjlighet att köpa boken om Borggårds bruk och brukets populära marschallhållare. |
![]() |
Lördagen den 8 mars 2008 i Lotorp.
Vi startade med kaffe och bulle i vandrarhemmet Rävlämmen. På storbildsduk visade sedan Gerd Ahldin bildspelet om Lotorps bruk och Birger Persson berättar om brukets tidiga historia. Med bilderna i färskt minne tog vi en guidad promenad i den gamla bruksmiljön. Lunch bestående av nötstek med tillbehör serverades.
![]() |
Östergötlands Vallongille höll den 12:e maj sitt årsmöte vid Hävla Hammarsmedja.
Mötet inleddes med att Brita Orest guidade oss i smedjan och vid en rundvandring i området och berättade om livet i dåtidens Hävla med särskild tyngdpunkt på kvinnornas situation.
Därefter hölls årsmötesförhandlingar:
Till ny ordförande valdes Lennart Danielsson. Övriga styrelseledamöter blev Elving Turesson, Göran Bergström, Lisbet Källström och Ingemar Källström. Suppleant blev Gunnel Bergström.
Den avgående ordförandenYvonne Hägg, avtackades efter 10 år i föreningen.
Dagen avslutades med ett besök vid Hävla kvarn där möjlighet fanns att köpa traktens mjöl.
Yvonne Hägg och Ingemar Källström berättade om sin släktforskning, dess glädjeämnen och vedermödor!
Östergötlands Vallongille besöker lördagen den 29 september Borkhult med dess bruksgata där vi får sakkunnig guidning. I Fyllingarum tittar vi på det nyrestaurerade "Burensköldska bönekapellet"där Anders Bockgård berättar om släkterna Burensköld och von Schwerin. Innan lunchen, som intas på Yxnerums hembygdsgård Salvedal med dess unika byggnader, hinner vi också med ett besök i kyrkan och på kyrkogården.
Närmare upplysningar lämnas av vår ordförande Lennart Danielsson tel.013/135448 eller e-post lennart.danielsson@comhem.se
Lördagen den 30:e september 2006
Samling vid GUSUMS BRUKSMUSÉUM vid
E:22ans norra infart till Gusum, nära Klädladan. Föredrag om Gusums Bruks historia av Göran Söderqvist,som även guidar på muséet.
Besök i den intilliggande Metallslöjden som har försäljning.
”Sightseeing” i Gusum, till Ursätter, platsen för tråddrageriet, Mellanbruket, Ovanbruket, Herrgården och kyrkan.
Samling i hembygdsgården för bl.a. en frågestund om Gusum.
Östergötlands Vallongille höll lördagen den 13 maj sitt årsmöte i det renoverade magasinet på Stjärnviks herrgård utanför Finspång. Efter välkomsthälsning av ordföranden Yvonne Hägg berättade Ingemar Källström om det gamla Börsjö (Börsjö är det gamla namnet på Stjärnvik) bruk och de första brukspatronerna. Ägarna Björn Andersson och Gunvor Edlund redogjorde sedan för det fortsatta restaureringsarbetena på Stjärnvik occh Hans Gustavsson visade modeller av det gamla brukets byggnader.
Vid årsmötet valdes följande styrelse: Yvonne Hägg ordförande, Elving Turesson sekreterare, Lennart Danielsson kassör och till ledamöter Gunnel och Göran Bergström samt Lisbet och Ingemar Källström.
Dagen avslutades med besök i Risinge gamla kyrka där Birger Persson berättade om kyrkan och "berömda" män i socknen. Tillfälle fanns också att besöka den intilliggande hembygdsgården där Brita Gustavsson visade runt.
Östergötlands Vallongille arrangerade en uppföljning av anbytardagarna i Finspångs bibliotek i november 2005, men denna gång i Norrköpings bibliotek.
Välkomna till forskarträff i Finspång lördagen den 12:e november kl. 11:00 – 15:00
Samling vid Biblioteket, Kalkugnsvägen. Parkering finns i närheten.
Vi har fått ett mindre utrymme i Finspångsrummet i Biblioteket för vår hittills blygsamma
samling litteratur rörande valloner och har tänkt oss”inviga” detta med att ge alla
medlemmar tillfälle att fördjupa sig i sina egna vallonsläkter.
Handledare under dessa timmar blir:
Yvonne Hägg som samlar på ”valloner i Östergötland”
Mari-Anne Olsson,som bl.a. registrerat ingresser till
bouppteckningar i Östergötland 1734-1835.
Birger Persson som har stor kunskap om Finspång och Risinge m.m.
Tag med er egna anteckningar och kom till träffen för utbyte av anor.
Kostnad 25: kr
Anmälan senast 9 nov. till Lennart Danielsson tel. 013/135448
Möjlighet finns att inom lokalerna förtära egen matsäck eller äta på något av ortens matställen
UPPROP
Styrelsenför ÖGV har beslutat att ta fram
en förteckning över litteratur,som behandlar vallonernas
liv i Östergötland. Vi söker litteratur om brukens historia,
släktkrönikor etc.
Avsikten är att skapa en förteckning, som kan vara till
hjälp för dem som önskar fördjupa sina kunskaper om sina
vallonsläktingar,vallonbruken eller få hjälp i sin vallonforskning.
Vi efterlyser tips om böcker och andra tidskrifter. Har du kanske
själv någon, eller har du egna kunskaper om något bruk,som du
kan skriva ner, låt oss ta del av det. Vi tror att allt är av intresse.
Vår målsättning är att få igång intresset för de östgötska
vallonerna ”på djupet”.
Vänd dig till:
Yvonne Hägg 011/125375
Lennart Danielsson tel. 013/135448
Östergötlands Vallongille höll sin första höstutflykt till Stavsjö Bruksmuséum lördagen den 17:e september.
I muséet guidades vi av Lennart Fredriksson.
Dagen avslutades med ett besök i Kila kyrka. Barbro Landberg tog emot och berättade kyrkans historia.
Östergötlands Vallongille höll lördagen den 23 april 2005 sitt årsmöte i Zinkgruvan i södra Närke. Innan mötet hälsades vi välkomna av Zinkgruvans bygdeförenings representant, Karl Henrik Persson, som sedan med sina kollegor guidade oss i gruvmuséet och utomhus.
Vid det efterföljande mötet omvaldes Yvonne Hägg till ordförande. Till ny sekreterare efter Birger Persson valdes Elving Turesson och som ledamöter omvaldes Lisbet och Ingemar Källström. Efter årsmötet besöktes Trehörnings masugn i närheten av Mariedamm, en av Sveriges få bevarade mulltimmershyttor. |
![]() |
Östergötlands Vallongille besökte lördagen 19 mars 2005 Vånga hembygdsgård. Jan Olov Jonsson höll ett intressant kåseri om Vånga socken, bergsmännen och järnhanteringen i Vånga bergslag från medeltid fram till bergslags-upplösningen i början på 1800-talet. Efteråt kunde medlemmarna besöka och ta del av det förnämliga arkivet.
Jan Wiklund kåserade över ämnet ”Bergsmän i norra Östergötland.”
Utflykt till Nävekvarns bruk vid Bråviken med bl.a. besök vid spismuséet. Därefter till Koppartorps gruva. På återfärden besök vid Tuna vackert dekorerade kyrka där det i koret finns en gravsten över Hubert de Besche d. 1658.
Besök vid Östergötlands Genealogiska Förenings nya lokaler i Norrköping, där Mikael Johansson visade omkring. Lennart Enstedt berättade om det gamla Hageby, samt visade bilder och gamla kartor.
ÖSTERGÖTLANDS VALLONGILLE har haft sitt årsmöte i ”Strykjärnet” på Laxholmen i det
gamla industrilandskapet i Norrköping.Yvonne Hägg omvaldes till ordförande
och de övriga ledamöterna i styrelsen blev Göran Bergström, Gunnel Bergström, Lars
Danielsson, Ingemar Källström, Lisbet Källström och Birger Persson. Karl
Magnus Peurell höll föredrag om Louis de Geers betydelse för järnhanteringen
i Norrköping och Östergötland.
Det rikstäckande SÄLLSKAPET VALLONÄTTLINGAR hedrade vårt gille genom att också hålla sitt årsmöte i samma lokal. Mötena avslutades med vandring i det gamla Industrilandskapet och därefter intogs gemensam lunch. Byggnaden ”Strykjärnet” på Laxholmen i gamla Industrilandskapet i Norrköping på bilden till höger. |
![]() |
Höstmöte
Vi håller höstmöte i bruksmuséet i Boxholm den 21 september 2003 med början kl. 10:00. Medverkan av bl.a Boxholmsbon Johan Birath.
En andra sammankomst är planerad i Finspång i lördagen den15:e november 2003.
Vidare upplysningar om ovanstående program kan lämnas av vår ordförande Yvonne Hägg tel.011-125375 eller av Göran Bergström tel. 0122-13782.
Nya medlemmar välkomna!
Årsmöte
Östergötlands Vallongille höll sitt årsmöte lördagen den 10:e maj och i samband med detta gjorde gillet en utflykt till Hults bruk
utanför Norrköping. Bo Barv från föreningen Yxskaftet berättade medryckande om brukets historia. År 1699 fick Jacob Momma-Renstierna
ett previligiebrev av bergskollegium att tillverka skeppsspik vid Hult. Längs ”ån” från Ågelsjön som har en fallhöjd av 56 meter fanns
en gång 7 st smedjor av vilka man idag kan se enstaka stenrester. På gräsmattan framför entrèn till den pampiga herrgården som idag ägs
av Holmen och bl.a. används till representation, kunde gillemedlemmarna beskåda en gammal yxpress. Bo Barv berättade att när yxpressarna
förr i tiden var i gång och hamrade, så skalv marken i trakten och hans mormor måste lägga tidningspapper mellan tallrikarna i skåpet
för att de ej skulle gå sönder. På 1800-talet slutade bruket med sin spiktillverkning och gick över till att göra yxor som är kända
under namnet Agdor, det omvända namnet för Rodga.
Före årsmötesförhandlingarna hade medlemmarna möjlighet att av Lars Callenbrant få en intressant orientering om Holmens arkiv som är
inrymt i den gamla mejerilokalen.Under dagen hade också deltagarna tillfälle att studera litteratur och bilder från bruket samt även
annat material om valloner och smeder, fämst i Östergötland.
Vid årsmötesförhandlingarna valdes till ordförande Yvonne Hägg och till ordinarie styrelseledamöter på två år Birger Persson,
Ingemar Källström och Lisbet Källström. Kvarstående ledamöter är Ann Katrin Spendrup, Göran Bergström och Gunnel Bergström.
![]() |
![]() |
Besök hos DIS
Östergötlands Vallongille besökte lördagen den 15:e mars släktforskarföreningen DIS i dess lokaler i Gamla Linköping.
Efter välkomnande av ordföranden Yvonne Hägg, kunde deltagarna välja mellan att få en introduktionskurs i släktforskning eller att
själva få använda DIS datorer för sökning efter sina anfäder. För introduktionen i släktforskning svarade Ingemar Källström som
berättade om de arkivhandlingar som är nödvändiga och hur man använder dem när man söker sina rötter.
Från föreningen DIS var Roland Karlsson och Tommy Wilèn behjälpliga med att visa de olika CD-ROM-skivor som finns som hjälpmedel när
man söker sina anfäder, bl.a. Folkbokföringen 1890, Sveriges befolkning 1970, Soldatregistret och Emigrantskivan m.m.
Möjlighet fanns också att på storbildsskärm gå in på den populära internet-tidningen ”Rötter” där man kan söka sin släkt över hela landet.
Många passade också på tillfället att besöka Östergötlands Genealogiska Förenings lokaler i samma hus, för att där söka efter sin släkt i
de ingresser till bouppteckningar som i dag finns redovisade i Marianne Olssons nu färdigställda arbete, eller att ta del av den litteratur
om släktforskning, som där finns samlad.
Frågor om dessa aktiviteter kan ställas till vår ordförande Yvonne Hägg i Norrköping tel. 011/125375.
Den 12 november höll fil. doktor Maj-Britt Nergårds föreläsning i Norrköping över ämnet "De okända vallonerna".
Du kan läsa referat från föredraget här.
Söndagen den 22 September 2002 besökte ca 75 medlemmar från Östergötlands Vallongille och Tjusts Släktforskarförening,
Bersbo gamla gruvområde utanför Åtvidaberg.Efter välkomsthälsning av Vallongillets ordförande Yvonne Hägg berättade
Karl Hugo Flod livfullt och humoristiskt om gruvhanteringen i gången tid.Sedan förertogs en rundvandring i gruvområdet
och därefter gavs möjlighet att besöka det närbelägna gjuteriet och inhandla dess produkter.Efter avfyring av solkanonen i
Åtvidaberg och lunchrast, besöktes på eftermiddagen Mormorsgruvan under fortsatt ledning av vår kunnige ciceron Karl Hugo Flod.